7 augustus 2020 Roald tips

Tips om je huis verkoopklaar te maken

De eerste stap is gezet: je hebt besloten je huis te verkopen. De verhuizing blijft een spannende gebeurtenis. Maar niet alleen bij de verhuizing komt veel kijken! Het is ook belangrijk om na te gaan wat je kunt doen om de verkoop van je huidige huis te bevorderen. In dit artikel geven we alvast een aantal tips om je huis sneller te verkopen.

Verricht onderhoud

Bij het bezichtigen van een huis is de eerste indruk erg belangrijk. Zorg er daarom voor dat er geen sprake is van achterstallig onderhoud. Niets is een slechtere reclame voor de verkoop dan achterstallig onderhoud. Wanneer een eventuele koper door heeft dat er veel onderhoud verricht dient te worden, is de kans groot dat hij een lagere prijs zal bedwingen of zelfs helemaal van de koop afziet. Wees daarom kritisch en zorg dat alle gebreken worden verholpen en opknapkarweitjes worden uitgevoerd. Voorbeelden van achterstallig onderhoud zijn krakende deuren en slecht schilderwerk.

De buitenkant

Om te zorgen dat je huis er representatief uitziet is het belangrijk om de buitenkant en de tuin kritisch te bekijken. Dit is tenslotte het eerste wat een eventuele koper ziet. Het is niet alleen belangrijk om te letten op de buitenkant van het huis, maar ook op de tuin. Wanneer de tuin netjes verzorgt is, heeft dit al meteen een veel gezelligere uitstraling. Zorg ervoor dat de tuin onkruidvrij is, gesnoeid is en aangeharkt/geveegd is.

Tip: plaats enkele plantjes in de tuin, op het balkon of bij de voordeur. Maar let op: overdaad schaadt.

De binnenkant

Uit onderzoek blijkt dat ruim 80% van de kopers niet door de persoonlijke inrichting van een woning kan heen kijken. Een opgeruimd huis met neutrale kleuren en logisch ingerichte vertrekken geeft de koper eerder het gevoel van “hier zie ik mijzelf wonen”.

Schoonmaken en opruimen

Een huis dat niet opgeruimd is leidt af. Een eventuele koper kan door rommel minder goed inschatten hoe groot de vertrekken van een huis zijn. Dit is zonde en ook niet nodig! Zorg voor een bezichtiging dat het huis schoon en opgeruimd is. Zorg er in ieder geval voor dat er geen rommel ligt, zoals administratie, servies, kleding en speelgoed. Het is ook aan te raden om de ramen te zemen, deuren en kastjes schoon te maken en vloeren van een schoonmaakbeurt te voorzien. Verder is het goed om je te realiseren dat geur onbewust een impact heeft op het beslissingsproces. Zorg ervoor dat het fris ruikt in huis en breng eventuele huisdieren tijdelijk ergens anders onder. Ook kun je rekening houden met wat je de dag voor de bezichtiging kookt. Zo blijft de geur van bijvoorbeeld bloemkool relatief lang in huis hangen.

Mensen willen zich bij de bezichtiging graag ‘thuis voelen’. Om dit te bereiken hebben we diverse snelle tips voor je. Zet bijvoorbeeld een verse bos bloemen op tafel. Ook de geur van verse koffie of een vers gebakken brood (of cake) laat de eventuele koper zich sneller thuis voelen.

Ruimte optisch vergroten

Er zijn diverse manieren om een ruimte optisch te vergroten. Allereerst is het belangrijk om de ruimte slecht minimaal in te richten. Veel meubilair kan een ruimte namelijk kleiner laten lijken. Je kunt bij de verkoop van je huis eventueel wat spullen weghalen of de indeling veranderen. Mocht je hier hulp bij willen, dan kun je een verkoopstylist raadplegen. Ook vloeren kunnen een ruimte optisch vergroten. Een goed voorbeeld zijn grindvloeren en marmerstone vloeren, daar zij naadloos zijn.

Tip: een spiegel kan een ruimte groter en opener laten lijken.

Maak gebruik van licht

Juist gebruik van licht heeft een positieve invloed op de sfeer, kleuren en de ruimtewerking in uw huis. Het is aan te raden om optimaal gebruik te maken van alle ramen. Zorg er dus voor dat eventuele gordijnen of luxaflexen open cq. omhoog zijn. Dit creëert ruimte en zorgt voor lichtinval. Vindt er een bezichtiging in de avond plaats, zorg en dan voor dat alle verlichting aan is. Overigens kan het ook geen kwaad om de verlichting tevens bij bezichtigingen overdag aan te doen. Dit geeft vertrekken in huis vaak net wat meer karakter. Let er wel op dat alle lampjes het doen.

Foto’s

Bij het maken van foto’s is het belangrijk om rekening te houden met het weer. Op zonnige dagen is de uitstraling van je huis gunstiger dan bij somber weer. Het weer heeft een enorm grote impact op de sfeer. Ook tijdens het maken van foto’s is het van groot belang dat de ruimte opgeruimd is en logisch ingerichte vertrekken heeft. Probeer personen, huisdieren en auto’s op foto’s te vermijden. Zorg er verder voor dat het een recente foto van je huis is. Op het moment dat er dingen aan het huis of de omgeving zijn veranderd, kan de eventuele koper het idee krijgen dat het huis al lange tijd te koop staat.

Gerelateerde blogs

Unica Vloeren: al meer dan 35 jaar vakmanschap

Unica vloeren heeft een breed assortiment met grindvloeren, marmerstone, woonbeton, troffelvloeren, gietvloeren, betonlook en coatings voor consumenten en bedrijven. Afhankelijk van de toepassing en gebruik zijn er opties mogelijk waarbij wij u graag van persoonlijk advies dienen.

Maak een afspraak
Wij scoren gemiddeld een 9,9 op basis van 15 reviews
Wij scoren gemiddeld een 9,9 op basis van 15 reviews